De taxonomie van de Europese Unie (EU) is een classificatiesysteem van economische activiteiten die bijdragen aan een overgang naar een duurzamere economie tegen 2030.
De taxonomie van de Europese Unie (EU) is een classificatiesysteem van economische activiteiten die bijdragen aan een rechtvaardige overgang naar een duurzamere economie, zoals beoogd door de "Green Deal" van de EU. De taxonomie definieert de drempels en criteria waaraan moet worden voldaan om een activiteit als "duurzaam" te beschouwen.
Vandaag is er een groene taxonomie – die 6 milieudoelstellingen heeft.
Er wordt gewerkt aan een sociale taxonomie om de sociale doelstellingen van Europa te verwezenlijken.
Taxonomie is een belangrijk instrument voor Europa om duurzaamheid tot een belangrijk criterium te maken bij de toewijzing van financiële middelen. Het definieert de regels om een activiteit als "duurzaam" te kwalificeren en maakt het voor beleggers gemakkelijker om kapitaal te richten op activiteiten die effectief bijdragen aan een overgang naar een eerlijke economie, voorbij groene marketing, zelfbenoemde labels en ongereguleerde reclame-effecten.
Een bedrijf of organisatie moet aan drie criteria voldoen om te kwalificeren als een financieel product of een "ecologisch duurzame" activiteit volgens de groene taxonomie :
1. Positief
Een substantiële bijdrage leveren aan ten minste één van de 6 klimaat- en milieudoelstellingen van de EU
2. Negatief
Tegelijkertijd, schaad geen significante schade aan een (andere) van deze 6 doelstellingen (= DNSH - "Do No Significant Harm")
3. Sociaal
Respecteer standaard altijd minimale sociale garanties op het gebied van mensen- en arbeidsrechten (zie OESO, VN, IAO-richtlijnen en -verdragen)
Hoe kan worden aangetoond dat aan deze drie voorwaarden is voldaan, wordt gespecificeerd in gedelegeerde handelingen, waarin de criteria en minimumdrempels per doelstelling die moeten worden bereikt om duurzaamheid te claimen, in detail worden uiteengezet.
In september 2022 hadden alleen de eerste 2 doelstellingen (klimaat) al hun specifieke gedelegeerde handeling.
De taxonomie richt zich op 2 doelgroepen: financiële marktpartijen, om hun producten en beleggingen te verduurzamen, en bedrijven, om hun activiteiten te verduurzamen.
Financiëlemarktdeelnemers
Iedereen die financiële producten aanbiedt (banken, verzekeraars, beleggers, pensioenfondsen, overheden, enz.)
Ondernemingen
Al degenen die onderworpen zijn aan de verplichting om een niet-financieel verslag te publiceren (vandaag via de NFRD-wetgeving en later via de toekomstige CSRD).
Bedrijven die onderworpen zijn aan taxonomie moeten 3 analysestappen volgen:
Verkiesbaarheid
Bepalen of een of meer van hun economische activiteiten in aanmerking komen, d.w.z. vermeld in de gedelegeerde handeling van elke milieudoelstelling . Dit is een mapping.
Het resultaat wordt uitgedrukt als een percentage van de in aanmerking komende activiteiten % in de totale activiteiten, in termen van omzet.
Deze verplichting geldt in 2022
Uitlijning
Kwantificeer hoe de activiteiten die in aanmerking komen op grond van punt 1 voldoen aan de drie voorwaarden: volgens de kwantitatieve en kwalitatieve drempels die zijn gedefinieerd in de "gedelegeerde handelingen" van elk + garantie "geen schade berokkenen" + sociale garantie.
Het resultaat is een rapport over de op elkaar afgestemde activiteiten, gekwantificeerd en vergezeld van bewijs voor de 3 criteria.
Bijdrage
Bereken en publiceer het aandeel van de activiteiten die zijn afgestemd op elk van de doelstellingen in de totale activiteit van het bedrijf.
Het resultaat is een geaggregeerd verslag over alle activiteiten van de onderneming, met het percentage activiteiten afgestemd op de taxonomie in de totale activiteiten, uitgedrukt in:
Financiëlemarktdeelnemers moeten het deel van hun portefeuille publiceren dat is gewijd aan op elkaar afgestemde activiteiten van hun zakelijke klanten. De te berekenen bedragen variëren afhankelijk van hun verschillende transacties:
Meer weten?